• Jak zrobić cydr kartonikowy? – cz. 1.

    Na pewno każdy z Was marzył o tym, by zrobić swój własny napój alkoholowy, którym można by poczęstować znajomych podczas wspólnego grillowania. Ja również miałem takie marzenie i postanowiłem je zrealizować. Otóż, z racji, iż nie posiadałem żadnego doświadczenia związanego z produkcją trunków, zupełnie nie wiedziałem, od czego mam zacząć, co kupić i w jakich ilościach. Zawsze sądziłem, że domowa produkcja cydru wymaga sporych funduszy i ogromnego zaangażowania; trochę mnie to przerażało.

    Jednak postanowiliśmy poszerzyć wiedzę Polaków o produkcję cydru na własne potrzeby. Efektem tego będzie seria artykułów opisujących na początku tworzenie cydru kartonikowego, a w momencie, kiedy wielu z Was zrobi już swój pierwszy pseudojabłecznik (cydr z kartonika nie jest prawdziwym cydrem) i nabierze wymaganego doświadczenia, postaramy się wspólnymi siłami zrobić cydr z prawdziwych jabłek.
    Z racji, iż znaczna większość z nas, cydrowników, to zapewne amatorzy w produkcji alkoholu, w pierwszym etapie zdecydowałem się dokładnie przedstawić wszystkie niezbędne artykuły oraz miejsca, w których możecie dokonać ich zakupu.

    Sok jako podstawowy składnik naszego cydru. Jego ilość zależna jest od produkcji, jaką zakładamy i oczywiście pojemności naszego gąsiora.
    • Riviva o smaku jabłkowym, Biedronka, cena ok. 2 zł/1l


    • Hortex o smaku jabłkowym, większość sklepów z artykułami spożywczymi, cena: ok. 4 zł/1l


    • VitaFit jabłkowy, Lidl.


    • Soki firmy Słoneczna Tłocznia, zdecydowanie najlepsze, ale co za tym idzie i najdroższe. Wykorzystując właśnie te soki, nasz cydr będzie miał smak najbardziej zbliżony do tego z prawdziwych owoców. Tłoczone wyłącznie ze świeżych owoców i warzyw poprzez wyciśnięcie soku z tkanki, pasteryzowane w niskich temperaturach, bez obróbki enzymatycznej, klarowania czy filtracji, dzięki czemu zachowują znaczną część składników bioaktywnych, pektyn i witamin. Skrót NFC przy smaku soku oznacza "not from concentrate" (nie z koncentratu). Strona: www.slonecznatlocznia.pl. Dostępne np. w Kauflandzie, cena ok. 22 zl/5 l.


    Zalecane smaki:
    - Sok jabłkowo-porzeczkowy 5 l, sok jabłkowy NFC 70%, sok porzeczkowy NFC 30%,
    - Sok jabłkowo-malinowy 5 l, sok jabłkowy NFC 70%, sok malinowy NFC 30%,
    - Sok jabłkowo-śliwkowy 5 l, sok jabłkowy NFC 70%, sok śliwkowy NFC 30%,
    - Sok jabłkowy 5 l, sok jabłkowy NFC 100%,
    - Sok gruszkowo-jabłkowy 5 l, sok gruszkowy NFC 50%, sok jabłkowy NFC 50%.


    • Możecie wykorzystać jeszcze wiele innych soków, najlepiej o podobnych smakach do wspomnianych, jednak konieczne jest, by na opakowaniu znajdowała się informacja 100% soku. Szczególnie odradzam soki, których jedynym i wyłącznym składnikiem jest czarna porzeczka. Na podstawie własnego doświadczenia stwierdzam, iż cydr z tego soku nie wyjdzie.


    Drożdże
    – czyli drobnoustroje jednokomórkowe, rozmnażające się przez pączkowanie. Drożdże szybko się rozmnażają, jeśli znajdują się w roztworze cukrowym (sok zapewnia nam takowy roztwór), zawierającym niezbędne dla nich związki mineralne, a pozbawionym czynników hamujących (jak alkohol), a więc na samym początku fermentacji, gdy alkoholu w moszczu jeszcze nie ma. W miarę postępu fermentacji, gdy alkoholu przybywa, kolonie drożdży rozpadają się, a po wytworzeniu odpowiedniej ilości alkoholu obumierają (w naszym przypadku przy 5-6%), opadając na dno naczynia, tworząc osad drożdżowy.
    • Drożdże winne w płynie Sauternes z Biowinu. Przy ich zakupie zwróćmy uwagę, w jaki sposób były przechowywane; zalecana przez producenta temp. przechowywania to: 4-22oC, jednak zdarza się, iż sprzedawcy, np. Obi, trzymają drożdże w części ogrodowej (na zewnątrz budynku, gdzie produkt narażony jest na działanie promieni słonecznych). Produkt dostępny jest w wielu sklepach w okresie letnim i jesiennym (czerwiec-wrzesień), np. Obi, Real, Tesco itp. W pozostałym przedziale czasowym możemy go znaleźć w sklepach ogrodniczych oraz w prawie każdym sklepie internetowym o tematyce winiarskiej. Koszt 2-5 zł.
    • Możecie użyć również innych drożdży, jednak wskazane przeze mnie są w mojej opinii najlepsze do cydru kartonikowego, dają najlepszy smak i efekt procentowy.


    Artykuły do odkażania, czyszczenia butelek i sprzętu wykorzystywanego do produkcji cydru. Jest to konieczne, gdyż może zdarzyć się, iż w naszych butelkach lub innych produktach znajdują się mikroorganizmy, które w pewnym momencie spowodują przerwanie pracy drożdży, co będzie wiązało się z koniecznością zakupu kolejnej partii soków. Osobiście preferuję piro, jednak w przypadku jego braku możemy wykorzystać wrzątek.
    • pirosiarczyn potasu (piro) – do odkażania, dezynfekowania wszystkich wspomnianych w artykule przedmiotów – instrukcja z korzystania znajduję się na odwrocie każdego opakowania. Produkt dostępny jest w dużej ilości sklepów w okresie letnim i jesiennym (czerwiec-wrzesień), np. Obi, Real, Tesco itp. W pozostałym przedziale czasowym możemy go znaleźć w sklepach ogrodniczych oraz w prawie każdym sklepie internetowym o tematyce piwowarskiej i winiarskiej. Koszt 1-2zł.


    Rurka fermentacyjna
    , szklany lub plastikowy przyrząd nasadzany na korek znajdujący się w gąsiorze fermentacyjnym (balonie). W jej dolnej części, tworzącej literę "U" znajduje się ciecz (np. woda), która zabezpiecza fermentującą mieszaninę przed zewnętrzną atmosferą (owadami). Jednocześnie nadmiar gazów tworzących się w czasie fermentacji może uwalniać się poprzez bąblowanie przez warstwę cieczy, co zapobiega powstaniu w gąsiorze zbyt dużego nadciśnienia, które mogłoby go uszkodzić. Jest wiele rodzajów rurek, jednak nam zdecydowanie wystarczy plastikowa, jak na rysunku. Artykuł dostępny jest w dużej ilości sklepów w okresie letnim i jesiennym (czerwiec-wrzesień), np. Obi, Real, Tesco itp. W pozostałym przedziale czasowym możemy go znaleźć w sklepach ogrodniczych oraz w prawie każdym sklepie internetowym. Koszt 3-7 zł.

    Gąsior , balon, baniak ,czyli naczynie niezbędne do fermentacji soku, najlepiej z wąską szyjką. Osobiście zaczynałem od plastikowego baniaka po wodzie, a aktualnie posiadam szklane 5 i 10 litrowe gąsiory. Nie decyduję się na większe, gdyż nie mam wystarczającej ilości butelek oraz lubię testować różne smaki, które jednak nie zawsze wychodzą, tak jak bym tego chciał…
    • W przypadku gdy dopiero zaczynamy swoją przygodę z produkcją cydru i nie czujemy się zbyt pewnie w tej dziedzinie, proponuję zakup baniaka z wodą 5 l. Koszt jest dość niski, ok. 2-8 zł, dzięki czemu, gdy nie spodoba nam się zabawa w produkcję alkoholu, nie poniesiemy zbyt dużej straty.
    • Jeśli jednak mamy już choćby najmniejsze pojęcie o produkcji trunków, dokonajmy zakupu czegoś trwalszego i lepszego (plastik nie jest najlepszym miejscem do fermentacji). Osobiście proponuję zakup gąsiora i tu znów musimy podjąć ważną decyzję, czy będziemy produkować na małą skalę 5-10 litrów, czy na większą, czyli 15 litrów i więcej. Koszt 5 litrowego gąsiora to ok. 10-16 zł, jednak większe są już droższe i posiadają różne dodatki np. mieszczą się w koszu wiklinowym lub plastikowym, który zabezpiecza balon przed uszkodzeniem. Przykładowe koszty balonów: 10 l w koszu – 35 zł, 15 l – 40 zł, 20 l – 53 zł, 3 5l – ok. 80 zł. Ceny balonów bez koszów są niższe. Gąsiory można zakupić podobnie jak większość wspominanych już artykułów, czyli w sezonie letnio-jesiennym np. w Obi czy Realu, a poza tym sezonem, w sklepach ogrodniczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych.


    Uszczelka
    łącząca rurkę fermentacyjną z balonem. W przypadku gdy zakupujemy gąsior lub baniak plastikowy z wodą 5 l, potrzebna będzie nam uszczelka, która połączy rurkę fermentacyjną z naszym naczyniem. W artykuł ten możemy zaopatrzyć się w każdym sklepie ogrodniczym oraz internetowym o tematyce winiarskiej, ewentualnie Obi w okresie letnio-jesiennym. Koniecznie zwróćmy uwagę na to, jaką średnicę ma otwór naszego gąsiora, abyśmy przez przypadek nie kupili zbyt małej lub zbyt dużej uszczelki. Koszt 3-5zł.

    Wężyk (gumowy) do zlewania cydru z gąsiora do butelek. Jeśli mamy taką możliwość, zaopatrzmy się w dłuższy wężyk ok. 1,5 m. Zalecana średnica to 0,5 cm do 1 cm. Możliwe są oczywiście większe, jednak cydr będzie schodził z naczynia zbyt szybko, lub węższe, jednak w tym przypadku może to potrwać zbyt długo… Koszt do 7-8 zł, artykuł możecie nabyć np. w Obi (sprzedawany na metry) lub sklepach zoologicznych.

    Butelki, osobiście polecam nabyć szklane, mocne butelki po piwie, z zamknięciem patentowym, które umożliwia idealne nagazowanie się cydru. Są najbardziej praktyczne, a możemy je zakupić wraz z piwem (Grolsch, Fisher oraz wiele piw czeskich i niemieckich). Zapewne znajdzie się w tym miejscu wielu krytyków mej osoby, ale stwierdziłem że muszę jeszcze wspomnieć, iż w niektórych sklepach w Polsce (np. Kaufland) można nabyć oranżady w butelkach plastikowych (0,5 l) i (1,5 l) z zamknięciami patentowymi.
    Osobiście zalecam zakup kilku butelek szklanych i plastikowych, gdyż cydr w szklanych smakuje lepiej, jednak są one droższe i nieco cenniejsze, pić z nich będziemy mogli u znajomych czy zapraszając gości do domu. A co, gdy będziemy chcieli wziąć swojego cydra gdzieś na piknik czy wycieczkę rowerową? Otóż w takiej sytuacji cydr zabierać będziemy w butelkach plastikowych, które ważą mniej oraz po spożyciu zajmują zdecydowanie mniej miejsca, gdyż możemy je zgnieść i wrzucić do plecaka. Ponadto utrata plastikowej butelki z powodu niższej ceny oranżady, nie będzie dla nas tak dotkliwa.

    Do pozostałych produktów, które są niezbędne do przeprowadzenia produkcji cydru należą jeszcze: cukier (wymagany do nagazowania trunku), słodzik (do posłodzenia cydru), wata lub waciki kosmetyczne do twarzy (do przysłonięcia otworu w butelce z matką drożdżową) oraz jedna plastikowa butelka najlepiej 1-litrowa do zrobienia matki drożdżowej.
    Wszystkie wymienione w artykule produkty są niezbędne do wyprodukowania cydru kartonikowego. Rzeczą opcjonalną jest cukromierz, który pozwoli nam dokładnie określić, czy cukier zawarty w soku został już przerobiony przez drożdże na alkohol. Nie jest on jednak konieczny, gdyż koniec fermentacji można również wywnioskować poprzez obserwację rurki fermentacyjnej, w której zawarta woda przestanie bąbelkować.

    W kolejnym artykule z serii "Jak zrobić cydr kartonikowy?" opiszę m.in.: przygotowanie matki drożdżowej oraz nastawu z soku.


    Łukasz Jaśkiewicz


    Zobacz również: Warsztat cydrownika
    hudy likes this.
  • Facebook

  • Partnerzy

    Polski Związek Sadowników
  • Polecane filmy



  • O tym piszecie

    haszek

    cydr pachnie drożdżami

    Krzysztof, dodawałeś goździki przy butelkowaniu czy gdzieś wcześniej? Ile mniej więcej na litr?

    haszek Wczoraj, 22:04 Idź do ostatniego postu
    haszek

    Czym słodzić? Ile słodzić?

    discovery, Ile tego xylitolu sypiesz żeby wyszedł półwytrawny?

    haszek Wczoraj, 21:43 Idź do ostatniego postu
    Bella

    Cydrowy Domek

    Hej, czy ktoś już z was był w cydrowym domku na półwyspie helskim? Jakie wrażenia?

    Bella 28-07-2014, 22:04 Idź do ostatniego postu
    vega81

    Sklep Specjał Wiejski ul.Płochocińska 195 - LAJK, JOKER, XCIDER

    Jest Magners ??

    vega81 25-07-2014, 11:34 Idź do ostatniego postu