Choć widoczne są w niej obce wpływy, kuchnia polska posiada własne, specyficzne składniki, bez których trudno wyobrazić sobie domowy obiad. Mowa o kapuście kiszonej, która to stanowi element wielu dań. Od prostych kopytek z gotowaną kapustą kiszoną, po dania takie jak pierogi i krokiety, które nadziewane są doprawionym jej wariantem. Polska kuchnia jako jedyna posiada tego rodzaju przysmak, nieznany nigdzie indziej na świecie. Jego specyficzny smak stanowi esencję rodzimej kuchni, w której dominują kwaśne lub słodkokwaśne smaki.

Obecnie szuka się nowych wariantów, w których można wykorzystać kiszoną kapustę. Piecze się tarty oraz kruche pieczywa, które nadziewa się, jak pierogi z grzybami. Można też jeść ją na surowo albo doprawioną oliwą z oliwek, szczyptą pieprzu i cukru. Tak przygotowana podawana jest podczas niedzielnego obiadu z duszonymi ziemniakami i kotletem schabowym. Wszystko zależy od kulinarnych upodobań domowników, jak i samego kucharza.

Jej największymi rywalami są ogórki kiszone – gruntowe ogórki zalewane osoloną wodą, z dodatkiem koperku, czosnku i kawałka niestartego chrzanu. Taki produkt odstawia się na kilkanaście godzin przed spożyciem. W zależności od tego, jak długo jest przechowywany, zyskuje miano małosolnych albo kiszonych ogórków. Różne jest wtedy jego wykorzystywanie. Najczęściej wkrajany jest to sałatki warzywnej albo podawany z domowym obiadem. Jest też dodatkiem do popularnej sałatki z solonego śledzia albo jako główny składnik przepysznej zupy ogórkowej. Niekiedy też dodawany jest do smażonej wątróbki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *