Istnieje kilka polskich dań, które nawet obcokrajowcom kojarzą się z naszą ojczyzną. Polska kuchnia jest bardzo charakterystyczna i wyrazista, przez co nie sposób pomylić jej z daniami innej kuchni europejskiej, ani tym bardziej amerykańskiej czy azjatyckiej. Wiele tradycyjnych dań regionalnych popularnych jest także za granicą, co sprawia, że są one postrzegane bardziej jako światowe i zwiększają sławę Polski.

Najpopularniejszym polskim daniem za granicą są bez wątpienia pierogi, występujące w różnych wersjach – ruskie, z kapustą i grzybami, z mięsem, czy też na słodko: z jagodami, truskawkami bądź twarożkiem. Co prawda w kuchni azjatyckiej również można spotkać się z pierogami, takimi jak japońskie pierożki gyoza, jednak znacząco różnią się one od naszych polskich pierogów. Ta unikalność sprawia, że są one łatwo rozpoznawalne i wielu obcokrajowców chętnie chce je spróbować.

Innymi charakterystycznymi daniami polskimi jest np. bigos, kapusta kiszona czy gołąbki. Za granicą występują dość rzadko, choć pojawiają się często w restauracjach regionalnych za granicą, które można spotkać nawet w Stanach Zjednoczonych czy Australii. Jednak polskie dania to nie tylko przystawki i dania obiadowe – Polacy mogą poszczycić się również słodyczami i ciastami, które za granicą są mało popularne lub w ogóle się ich nie przyrządza. Są to np. faworki, pączki, których amerykańskim odpowiednikiem są donuty, oraz ciasta takie jak makowiec czy sernik. Co prawda są one spotykane również za granicą, jednak wywodzą się właśnie z Europy Wschodniej, w tym z Polski.