Tradycyjna polska kuchnia znacząco różni się od kuchni azjatyckiej bądź amerykańskiej. Kontrastuje ona w dużym stopniu z sytymi potrawami naszych zachodnich sąsiadów czy znanymi na cały świat daniami włoskimi czy hiszpańskimi, a także francuskimi wśród których żartobliwie wymienia się ślimaki i żaby. A przecież każda z nich należy do kuchni europejskich.

Polskie dania narodowe

Każdy Polak potrafi bez problemu wskazać tradycyjne, regionalne dania obiadowe – bigos, kotlety schabowe, gołąbki. Są one popularne w Polsce i każdy kto się w niej urodził przynajmniej raz w życiu skosztował tych potraw. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że nie są to jedyne tradycyjne dania. Wśród nich można wymienić dania mniej popularne w dzisiejszych czasach, jednak dobrze znane starszym pokoleniom, jak na przykład sos koperkiem z rybą lub kluskami mięsnymi. Wszystkie te potrawy nie są znane poza granicami Polski i obcokrajowcy często w ogóle ich nie znają.

Fenomen pierogów

Choć pierogi są uznawane za danie typowo polskie – czy może raczej słowiańskie, bo od lat serwuje się je również w Rosji bądź na Ukrainie – powoli pojawiają się one również za granicą. Trudno się temu dziwić. Smak i sposób przyrządzania pierogów jest bowiem dość specyficzny, a dobrze przyprawiony farsz z mięsa, kapusty czy sera z gotowanymi ziemniakami doskonale komponuje się z delikatnym ciastem. Dzięki temu są one prawdziwym przysmakiem dla osób mieszkających za granicą, które wcześniej nie miały styczności z polską kuchnią regionalną.