Choć wielu osobom wydaje się, że czekolada stanowi nieodłączny element ich życia, to prawda jest taka, że nie brakuje ludzi, którzy tego smakołyku nigdy w swoim życiu nie doświadczyli. Kakao zostało odkryte dopiero po ekspedycjach do Ameryki, a doprowadzenie go do dzisiejszej, silnie przetworzonej formy zajęło następne kilka pokoleń.

Historia czekolady

Oryginalnie wyroby czekoladowe nie wykraczały poza proste koktajle przyrządzane przez tubylców. Nasiona kakaowca były dokładnie mielone i mieszane z miodem – bez słodzika są bowiem wyjątkowo gorzkie i niezbyt zjadliwe. Europejczycy szybko przechwycili ten trend i zaczęli eksperymentować z egzotycznym składnikiem. Wkrótce czekolada była regularnie łączona z cukrem, który pozwalał wydobywać jej unikalny aromat, pozbywając się nieprzyjemnej goryczki

Mleczna, gorzka, a może z orzechami?

Nie minęło wiele czasu, nim europejscy mistrzowie cukiernictwa zauważyli ogromny potencjał czekolady. Posiadając dostęp do wielu, różnych składników, narzędzi oraz posiadając duże doświadczenie, za cel postawili sobie stworzenie deseru, który na stałe zagości na talerzach ich rodaków. Początkowo dodawało się kakao do ciast oraz polew, lecz później odkryto wyroby czekoladowe w czystszej formie. Jak się okazało, z tym egzotycznym składnikiem świetnie komponowało się mleko, które dodawało mu pożądanej, kremowej konsystencji, łagodząc jednocześnie jego intensywny smak. W ten sposób powstała najpopularniejsza dziś czekolada mleczna, często łączona z innymi smakołykami, jak orzechy laskowe bądź rodzynki.