Choć większość Japończyków spożywa ją na co dzień lub zna ją z tradycyjnej ceremonii oarzenia herbaty, to do Europy zawędrowała i zyskała na popularności stosunkowo późno. Nie mniej herbata matcha jest pwartościowym napojem parzonym ze sproszkowanego ekstraktu pozyskiwanego ze specjalnie uprawianych liści zielonej herbaty. To gęsty napar parzony według ustalonych reguł, wydobywająych pełnię smaku i zdrowia, jakie zawarte są w tym intesywnie zielonym proszku.

Są one bogate w naturalne składniki zapobiegające chorobom krążenia, spowalniają procesy starzenia i demencji starczej. Mają też dobroczynny wpływ na procesy trawienia, dlatego też stanowią element diety odchudzającej. Nie należy zapominać o tym, że podobnie jak tradycyjna zielona herbata znana w Europie, może zarówno pobudzać, jak i relaksować w zależności od tego, jak długo będzie przebiegał proces parzenia. W przypadku trzech, czterech minut można uzyskać efekt podobny do wypicia kubka kawy, tyle że zdrowszej i naturalniejszej. Przy pięciu minutach lub więcej otrzymuje się kojący napar.

Jej bardziej słodkawy i intensywny smak spowodowany jest sposobem dojrzewania. Na pewnym etapie liście zostają okryte, przez co wydzielają więcej składników odżywczych. Gdy liście się osuszy, należy je zetrzeć w kamiennym młynie. Taka dbałość o jakość ma jednak swoją cenę – herbata matcha kosztuje kilkadziesiąt złotych na 30 gramową paczuszkę sproszkowanego liścia zielonej herbaty. Jednak prawdziwi pasjonaci docenią jej unikalny smak, który trudno porównać z jakimkolwiek innym oferowanym z parzenia całych listków.